wtorek, 5 stycznia 2016

Vamos beber poncha!

Po świętach bez ciastek. Poza tym mroźno i zimno w Polsce, więc trzeba zapobiegać przeziębieniom, a najlepszym sposobem jest poncha!
Każdy Maderczyk wie, że poncha jest dobra na wszystko.
A najlepsze maderskie wspomnienia z ponchą oczywiście:)





Dla tych, którzy nie wiedzą poncha to jeden z tradycyjnych maderskich drinków, który jak niektórzy wierzą na Maderę przybył z Indii razem z brytyjskimi wpływami. W Indiach napój "panch"bazował na cytrusach, miodzie, alkoholu, wodzie i przyprawach, co jest bardzo bliskie portugalskiej wersji, więc kto wie...
Na wyspie prawdopodobnie  po raz pierwszy pojawił się w wiosce, Camara de Lobos. Podobno rybacy pili ją przed wyruszeniem  na ocean, żeby zapobiec przeziębieniom i grypie. A jak to robili? Tradycyjna poncha to: miód, cytryny, pomarańcze i rum z trzciny cukrowej(aguardente) wymieszane razem specjalnym drewnianym mieszadłem tzw. "mexelote" lub" caralhinho"(a co znaczy niech lepiej każdy sam sprawdzi, ah Portugalczycy... ;) Lekarstwo na przeziębienia i smutki gotowe! Potwierdzone licznymi próbami- działa;)





Mój przepis na ponchę, trochę spontanicznie wyszedł, co do proporcji i może właśnie dlatego wyszło. Na Maderze można znaleźć ponchę w różnych smakach: marakui, truskawki, a nawet podobno bazylii. Dla mnie tradycyjna poncha regional(czyli pomarańcze i cytryny) zdecydowanie najlepsza!


Przepis:
200 ml rumu z trzciny cukrowej(aguardente)
6 cytryn
3 pomarańcze
1/2 filiżanki płynnego miodu(w zależności od tego jak kwaśne lubimy, można więcej słodzić albo mniej)




1. Wycisnąć sok z cytryn i pomarańczy. Wyciśnięty sok przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się niechcianych elementów.

2. Sok wymieszać  z miodem(najlepiej oryginalnym drewnianym mieszadłem- u mnie na zdjęciu w dzbanku, ale tak naprawdę wszystkie inne sprzęty do mieszania dają radę;). Na koniec dodać rum i dokładnie wymieszać.
3. Podawać schłodzoną z lodem w niewielkich kieliszkach.

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę II


1 komentarz:

  1. Fajny pomysł na drink :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji kulinarnej. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia