wtorek, 10 listopada 2015

Pão de ló- mega portugalski biszkopt


Biszkopt, ale nie taki zwykły jak się wydaje. Moim zdaniem trochę inny, ale trzeba spróbować.
U nas biszkopt to raczej podstawa do tortów, czy innych deserów. A w Portugalii, często jest jedzony sam albo krojony i smarowany dżemem, ovos moles, czy nasączany syropem. W wersji portugalskiej może występować, w różnych regionalnych odmianach, najbardziej znane to te z: Alfeizerao,  Ovar,  Margaride, czy Arouca. Szczególnie ciekawy jest ten z Ovar, który bardziej przypomina omlet niż ciasto. W środku jest raczej jak niedopieczone ciasto, jest bardziej płynny, ale to wszystko zamierzony efekt. Taki jego urok. Na pewno jeszcze kiedyś spróbuję upiec!



To, co charakterystyczne w przepisach na pão de ló, to duża ilość jajek. A sekret tkwi w długim ubijaniu- ok. 10- 15 min, co nadaje ciastu odpowiednią puszystość.
W smaku niby normalny biszkopt, ale wydaje mi się, że bardziej wilgotny i słodki.



Przepis

składniki:
8 żółtek
4 całe jajka
250 g cukru pudru
150 g mąki pszennej

1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
2. Żółtka roztrzepać z jajkami na jasną, puszystą masę. Zacząć ubijać i stopniowo(łyżka po łyżce) dodawać cukier. Ubijać ok. 10 min. Następnie stopniowo dodawać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
3. Dużą okrągłą formę z kominem wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia
4. Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 min. Następnie wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Ciasto przykryć  błyszczącą srebrną folią i piec jeszcze 10 minut.  Można zostawić na chwilę do wystudzenia w piekarniku.


Pyszny jest sam, bez niczego, ale świetnie też pasują  jabłka na szarlotkę(najlepiej jeszcze ciepłe) i bita śmietana:)



1 komentarz:

  1. "Biszkopt, ale nie taki zwykły jak się wydaje. Moim zdaniem trochę inny, ale trzeba spróbować." Oczywiście, że inny, bo w środku powinien być półpłynny. Przepiekasz go (45 minut!) i jeszcze zostawiasz w piekarniku do wystygnięcia...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia