sobota, 24 października 2015

Pastel de nata- podejście pierwsze

Początki nie są łatwe.
Pierwszy pastel de nata za mną! Może nie wyglądają do końca jak oryginał, trochę inny niż te w Portugalii, ale powoli dojdę do idealnego. Jeszcze dużo prób przede mną:)

O samym pastelu można pisać dużo dużo, ale w skrócie to ewidentnie najpopularniejsze i dla wielu najlepsze ciastko w Portugalii. O historii pastel de nata może osobno innym razem. W skrócie, dla nieznających portugalskiego, pastel znaczy ciastko, a nata to śmietana. W większości nikt ich nie piecze w domu, ale raczej kupuje się je w pastelari, czyli portugalskiej ciastkarni. W smaku- kremowa budyniowa babeczka, w chrupiącym cieście
Jak jeść? W Portugalii najczęściej posypuje się je cynamonem lub cukrem pudrem. Dla mnie cynamon zdecydowanie najlepszy! No i rewelacyjne są jeszcze ciepłe.

Z miliona przepisów na najpopularniejsze portugalskie ciastko wybrać jeden, to też sztuka. Ten jest inspirowany częściowo, tym z bloga Lawendowy dom.

Najlepiej piec w foremkach rozszerzanych ku górze, ale inne też dają radę!
Można trochę zmniejszyć ilość cukru, bo bardzo słodkie wychodzą.

Składniki:
ok. 300 g gotowego ciasta francuskiego
30 g mąki kukurydzianej(ewentualnie pszenna)
250 ml mleka
skórka z cytryny
kawałek laski wanilii
200 g cukru(ewentualnie mniej)
125 ml wody
4 żółtka
szczypta cynamonu

Przepis na ok. 12 sztuk
  1. Ciasto rozwinąć, posypać szczyptą cynamonu(ewentualnie pominąć), a następnie zawinąć w rulon. Rulon przekroić w poprzek na pół. A następnie połówki na 3- 4 części.


    2. Ruloniki włożyć do wysmarowanych masłem foremek na muffiny i wylepić nimi otwory

3.Mąkę wymieszać z połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować ze skórką cytryny i laską wanilii(lub cynamonu). Następnie dodać mąkę z mlekiem i dokładnie wymieszać, żeby nie zostały żadne grudki. Do drugiego garnka wlać wodę i wsypać cukier gotując aż powstanie syrop, a wtedy połączyć z mleczną masą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać zółtka i dokładnie wymieszać.
Powstały krem warto przecedzić przez sitko( u mnie zostało trochę grudek) i przy okazji pozbyć się skórki z cytryny i laski wanilii.Powstałą masę przelać do wcześniej wyłożonych ciastem foremek(najlepiej ok. 1 cm od brzegu, inaczej mogą zacząć wylewać, a coś o tym wiem;)



4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec ok. 15 min., aż będą przypieczone z wierzchu.






Najlepsze jeszcze ciepłe i posypane cynamonem.

Então, comemos bolo!



4 komentarze:

  1. Têem um bom aspecto e envia-nos alguns para History Tellers.

    Emília, Patrícia e Sónia estão à espera. Saudações Académicas

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia