Oczywiście jadalne kasztany różnią się od naszych, które spotykamy w Polsce, więc nie polecam próbować piec kasztanów znalezionych na ulicy;) Jadalne kasztany nie występują u nas w naturalnych warunkach, natomiast w Portugalii rosną szczególnie w centrum i na północy kraju, ale też np. na Maderze. A najwięcej kasztanów je się 11 listopada, czyli w dzień św. Marcina(Dia de São Martinho), kiedy popija się je jeropigą- słodkim likierem winnym. Kasztany mogą też stanowić podstawę do dalszych przepisów, np. popularne w Portugalii są różne ciastka, czy likier kasztanowy. chociaż dla mnie najlepsze po prostu pieczone.
Nie tak łatwo znaleźć w Polsce surowe kasztany w sklepach, ale jak się postara to wszystko jest możliwe- nie bankrutując przy tym;)
Przepis nie jest skomplikowany, ale warto pamiętać o szczegółach.
Przepis na pieczone kasztany
1. Kasztany wstawić do miski z wodą na ok. 1 godzinę.
2. Piekarnik nagrzać na 200 stopni
3. Kasztany wyjąć z wody i na każdym zrobić nożem dwa krzyżujące się nacięcia, co zapobiegnie ewentualnym wybuchnięciu kasztanów w trakcie pieczenia oraz ułatwi późniejsze zdejmowanie skorupki.
4. Kasztany ułożyć na blaszce nacięciami do góry i piec przez 20 minut.
5. Zjadać! Oczywiście wcześniej obrać ze skorupek :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz