niedziela, 28 lutego 2016

Pomarańcza i biała czekolada w ciasteczkach- bolachas de laranja e chocolate branco

Ciasteczka proste i urocze.
Miękkie, do zjedzenia na dwa kęsy.
Wyglądają  trochę jak nieupieczone, ale w smaku nie ma wątpliwości, że są gotowe do schrupania.  Pysznie lekko pomarańczowo i czekoladowo. Dla mnie nowe połączenie pomarańczy z białą czekoladą, ale okazało się super! Chociaż i tak muszę spróbować ten sam przepis z gorzką czekoladą.



Poprawiają humor, dają energię i radość(już w trakcie pieczenia;) Polecam!





Bolachas de laranja e chocolate branco
Ciasteczka pomarańczowe z białą czekoladą

Znalezione na Dom Simao


Składniki:

80 g masła
70 g cukru
100 g białej czekolady
1 pomarańcza(skórka+sok)
1 jajko
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



1. Piekarnik nagrzać do 180 C.
2. Zetrzeć skórkę ze sparzonej pomarańczy i wycisnąć sok. Czekoladę pokroić/połamać na malutkie kawałki,
2. Masło, cukier, sok z pomarańczy i startą skórkę zmiksować razem na jednolitą masę.
3. Jajko roztrzepać widelcem/ trzepaczką i dodać do reszty składników. Następnie dodać czekoladę.
4. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do powstałej masy i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdyby masa za bardzo się lepiła dodać trochę mąki.
5. Z ciasta formować łyżeczką małe kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko przygnieść, a na wierzchy można zrobić kratkę widelcem.




6. Piec ok. 8- 10 min, Ciasteczka będą blade, więc nie trzeba czekać, aż będą złociste- białe po odpowiednim czasie są już gotowe:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia