Miękkie, do zjedzenia na dwa kęsy.
Wyglądają trochę jak nieupieczone, ale w smaku nie ma wątpliwości, że są gotowe do schrupania. Pysznie lekko pomarańczowo i czekoladowo. Dla mnie nowe połączenie pomarańczy z białą czekoladą, ale okazało się super! Chociaż i tak muszę spróbować ten sam przepis z gorzką czekoladą.
Poprawiają humor, dają energię i radość(już w trakcie pieczenia;) Polecam!
Bolachas de laranja e chocolate branco
Ciasteczka pomarańczowe z białą czekoladą
Znalezione na Dom Simao
Składniki:
80 g masła
70 g cukru
100 g białej czekolady
1 pomarańcza(skórka+sok)
1 jajko
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Piekarnik nagrzać do 180 C.
2. Zetrzeć skórkę ze sparzonej pomarańczy i wycisnąć sok. Czekoladę pokroić/połamać na malutkie kawałki,
2. Masło, cukier, sok z pomarańczy i startą skórkę zmiksować razem na jednolitą masę.
3. Jajko roztrzepać widelcem/ trzepaczką i dodać do reszty składników. Następnie dodać czekoladę.
4. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do powstałej masy i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdyby masa za bardzo się lepiła dodać trochę mąki.
5. Z ciasta formować łyżeczką małe kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko przygnieść, a na wierzchy można zrobić kratkę widelcem.
6. Piec ok. 8- 10 min, Ciasteczka będą blade, więc nie trzeba czekać, aż będą złociste- białe po odpowiednim czasie są już gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz